logotip cassadigital.cat
| h

Índex > Oncolliga Cassà > L’Oncolliga i el Club Rotary del Ripollès sumen esforços per la detecció precoç del càncer de còlon

L’Oncolliga i el Club Rotary del Ripollès sumen esforços per la detecció precoç del càncer de còlon


DIMECRES, 10 JUNY 2015 17:16h

LOncolliga i el Club Rotary del Ripollès sumen esforços per la detecció precoç del càncer de còlon

     La Fundació Oncolliga Girona tenim com a finalitat millorar el dia a dia dels malalts oncològics i dels seus familiars a les comarques gironines, però també, treballem per la prevenció primària del càncer. Per això, no ho vam dubtar gens quan des del Club Rotary del Ripollès sens va demanar col·laboració per ajudar a posar en marxa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i Osona.

     Aquest tipus de càncer és actualment el que té més incidència en la població, sumant homes i dones, i és també el que té més mortalitat. Però si es detecta en estat primari té bon pronòstic i és fàcilment curable. Daquí la importància dels programes de cribatge que aquest 2015 shan posat en marxa a les dues comarques esmentades.

      El programa, que tindrà una durada de dos anys, es dirigeix a la població amb més possibilitats de patir aquest tipus de tumors, és a dir, homes i dones dentre 50 i 69 anys. En total, unes 56.000 persones de la Garrotxa, el Ripollès i Osona es troben en aquesta franja dedat. La participació en lestudi és voluntària, per tant, a tots ells sels convidarà a anar a les farmàcies a recollir un test danàlisi i diagnòstic per determinar si poden tenir o desenvolupar la malaltia. En aquesta primera fase es descartaran moltes persones que ni tenen la malaltia ni son proclius a tenir-la en un futur. En una segona fase,  als destinataris de les proves que siguin  susceptibles de patir la malaltia, sels convocarà als hospitals per poder practicar les proves pertinents per avaluar lexistència o no del càncer. El cost del programa és elevat, i des de CatSalut sha demanat que les entitats patrocinadores i col·laboradores que aportin part del finançament.

     A la Fundació Oncolliga Girona estem convençuts de la importància de la prevenció i per això volem donar suport econòmic a aquest projecte aconseguint fons a través duna activitat esportiva de caire absolutament benèfic: lOncobike. Es tracta duna cursa amb bici per equips amb un recorregut circular de 120 km amb sortida i arribada a Campdevànol. LOncobike se celebrarà el 4 de juliol i portarà els participants a passar per llocs emblemàtics i abruptes del Ripollès. A part del preu de la inscripció, cada equip haurà de fer un donatiu per un import mínim de 500 euros. Tot un repte esportiu que esperem que engresqui un gran nombre de participants per poder, entre tots, seguir treballant per la detecció precoç del càncer de còlon.

     Des de lOncolliga Girona volem animar tots els agents implicats en aquest projecte a que el promocionin per animar tothom a que hi participi, ja que la prevenció contribueix a mantenir la salut i a reduir riscos.

 

Lluïsa Ferrer, presidenta de Fundació Oncolliga Girona

     Com cada any la delegació de Cassà de la Selva continuem amb el programa de prevenció amb les xerrades del tabac als alumnes de 1er. dESO de les escoles del nostre poble, la última el dia de Sant Jordi a La Salle a càrrec de la PPSS Eulalia Romera, estem molt contents pel interès i la implicació demostrada pels alumnes i em pogut constata el grau de coneixement dels mateixos dels efectes nocius del tabac en general i particularment la  incidència directa en el càncer de pulmó, tot i que alguns en el seu entorn mes proper la presencia del tabac és habitual.


     La bona acollida daquests programes ens encoratja a seguir amb els mateixos, pròximament estem preparant LHort den Marçal amb el que pretenem explicar als nens les avantatges de consumir fruita i verdures en la seva dieta, fent que sho preparin ells mateixos i a mes es diverteixin.

 
Tots els que vulgueu col·laborar, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres:

                                                                 delegaciocassa@oncolligagirona.cat

 

                                                                              Alfons Martin Font


 

 

 Comentaris


No hi ha cap comentari a aquesta entradaComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

La direcció del web cassadigital.cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg. Veure la normativa


La direcció del web cassadigital.cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg. Veure la normativa


© cassadigital.cat, | qui som | crèdits | avís legal | publicitat | contacta'ns